Je bierflesjes bottelen in 4 eenvoudige stappen
Trots. Dat zijn we hier bij Hop.nl op alle mannelijke (en natuurlijk vrouwelijke) bezoekers die de stap waagden en thuis een eigen thuisbrouwerijtje op hebben gezet. En trots zijn we natuurlijk ook op iedereen die hier net mee van start gaan. Ik bedoel, wie weet ben jij wel de nieuwe Freddy Heineken van ons land! Een belangrijk onderdeel van het brouwen van bier is het bottelen. Want je kunt wel een lekker biertje hebben geproduceerd, maar dat moet nog wel in een flessie worden gestopt en goed worden afgesloten om houdbaar te blijven.
Als jij dus tientallen liters bier hebt geproduceerd, dan moet dat gebotteld worden. En daar komen wij weer om de hoek kijken, want Hop zou Hop niet zijn, als we niet ook alle handvatten in ons assortiment hadden zitten die ervoor zorgen dat jij al je liters bier in mooie flesjes aan je vrienden kunt presenteren.
Stap 1. Zorg voor de juiste inventaris
Voordat je enthousiast begint met het bottelen, moet je er wel zeker van zijn dat je alles in huis hebt wat je nodig hebt. Dat zijn allereerst, vanzelfsprekend, flesjes. Maar ook kroonkurken, waarvoor je weer een kroonkurkapparaat nodig hebt. In onze shop ga je al deze benodigdheden vinden! We hebben bijvoorbeeld klassieke 33 centiliter flessen, in twee verschillende vormen: de bredere Steinie en de ‘normale’ Vichy bierfles.
Stap 2. Vul de flesjes
We kunnen hier een hele uitgebreide alinea aan wijden. Maar het is heel simpel: als je alle producten hebt die nodig zijn voor het bottelen van je biertjes, en je hebt je brouwsel afgerond, dan is het simpelweg tijd om de flessen te vullen met jouw persoonlijke bierformule. Die hebben we overigens in tal van verschillende geuren, kleuren en smaken. Momenteel hebben we maar liefst 18 verschillende soorten brouwpakketten in ons assortiment. Dus of je nu een Belgische tripple wilt of een Britse Porter, de keuzes zijn eindeloos. Het tappen van het bier doe je overigens eenvoudig via de tap op je bierbrouwset of -ketel, maar dat had je vast al bedacht...
Stap 3. Installeer de kroonkurk
Als je vanuit je starterset of je eigen professionele brouwketel de flesjes hebt gevuld met je nieuwe meesterwerk, dan wordt het tijd om de kroonkurk te installeren. Ook deze hebben we in allerlei verschillende kleuren, zodat je een uiterlijk kunt kiezen dat bij het innerlijk van jouw biertje past. Het is belangrijk om met kroonkurken te werk te gaan, omdat deze de bierflesjes zodanig afsluiten dat jouw biertje een lange houdbaarheid heeft. Of dit nodig is, is een tweede natuurlijk: wanneer jij jouw maten laat weten dat je match is afgerond, staan ze vast snel voor de deur om te proeven en worden alle doppies binnen no-time door de kamer geschoten.
Zoals we al schreven heb je natuurlijk wel een kroonkurkapparaat nodig. Je kan wel proberen om zelf de kroonkurken op de fles te duwen, maar dat gaat je vast niet lukken. Een kroonkurkapparaat is sowieso een hele goede investering, omdat het het bottelproces zoveel sneller en efficiënter maakt. Het ligt een beetje aan de flessen die je gebruikt, welk kroonkurkapparaat je moet aanschaffen. De meest luxe uitvoering is zowel geschikt voor kroonkurken van 26 en 29 millimeter, maar als jouw biertjes altijd in dezelfde flesjes worden gegoten, dan kun je ook een apparaat aanschaffen dat voor één van de twee afmetingen geschikt is.
Stap 4. Laat je creativiteit de vrije loop
Zo, heb jij al je flesjes succesvol gebotteld? Als het gaat om een batch met ingrediënten waar je echt over te spreken bent, een batch die je ongetwijfeld vaker gaat maken, dan moet je toch ook even je creativiteit te vrije loop laten en een mooi etiket maken. Of je laat dit iemand in je omgeving doen die goed overweg kan met kalligrafie, potloden en stiften. Want naast het brouwproces en het drinken van je bier, is toch ook het personaliseren van je eigen brouwsel zeker de moeite waard. Zorg ervoor dat het ontwerp het karakter van je biertje representeert, zo wordt jouw nieuw uitgevonden bier in elk geval eer aan gedaan.
Terug