De katana - een legendarisch zwaard én een prachtig decoratiestuk
In de wereld van de zwaarden zijn er maar weinig zo vereerd als die uit Japan. Het katana zwaard maakt al eeuwenlang deel uit van de Japanse cultuur en is een van de bekendste wapentypes uit de geschiedenis. In feite hebben veel mensen over de hele wereld ze gebruikt zien worden op TV of in films en vragen zich af of ze tegenwoordig nog ergens te koop zijn. Wel, dan ben je hier aan het juiste adres! Hier op Hop.nl hebben we een ruime keuze aan prachtige katana zwaarden die elke verzameling compleet zullen maken!
Enorm populair: de katana als decoratie
Het katana zwaard is een van de beroemdste wapens in de geschiedenis, en niet voor niets! De Japanse samoerai gebruikten ze met groot effect in hun gevechten tegen andere legers, ook die uit China en Korea. De zwaarden staan erom bekend dat ze licht van gewicht zijn, maar zeer sterk door de manier waarop ze met verschillende soorten metalen samengesmeed werden (meestal staal). Men zegt dat wanneer een samoerai zijn lemmet geslepen wilde hebben, hij het terugstuurde om het te laten temperen door specialisten die het lemmet aan weerszijden met klei bedekten voordat ze het boven een open vuur verhitten; dit proces werd differentieel temperen genoemd. Hierdoor werd de rand sterker dan welk metaal dan ook alleen kon maken.
Vandaag de dag is de katana een ontzettend populair decoratiestuk in tal van verschillende interieuren. Katana's zijn een geweldig decoratiestuk vanwege hun unieke geschiedenis en vormgeving. Ze worden vaak gezien als een symbool van kracht en macht, waardoor ze de perfecte versiering zijn voor elk huis of kantoor. Bovendien zijn katana zwaarden ongelooflijk goed gemaakt en kunnen ze een mooie aanwinst zijn voor elke verzameling. Hier op Hop.nl verkopen we zwaarden in verschillende vormen, maar we hebben zelfs een echte ninja werpanker voor je in de aanbieding, of wat dacht je van onze Ninjato zwaarden?
Ben je op zoek naar een nieuw pronkstuk in je mancave? Deze White Dragon Samurai katana (€55,-) is betaalbaar én ongevaarlijk - perfect voor decoratie!
De geschiedenis van het katana zwaard
De katana verscheen in de 15e eeuw als gevolg van de evolutie van het Tati-zwaard en werd tot het einde van de 19e eeuw gebruikt als traditioneel samoerai-wapen, voornamelijk in combinatie met de kortere wakizashi. De katana is in vele opzichten vergelijkbaar met het vroegere Chinese zwaard van Miao Tao. In feite is de katana een gebogen zwaard, met een snijdend deel naar buiten, met een kling van twee of meer shaku lang en een handvat van verschillende lengtes. Het gewicht ligt meestal tussen de 750 en 1000 g. De schede voor alle drie soorten zwaarden wordt saja genoemd; zij zijn van gevernist hout gemaakt.
Welke soort katana je ook in huis haalt, ze zijn ontzettend tof wanneer ze worden tentoongesteld in een display. We verkopen in onze zwaarden shop een aantal prachtige Samurai displays om één of meerdere katana's of andere zwaarden tentoon te stellen. En mocht je iets te enthousiast geweest zijn met het nadoen van je favoriete filmpersonages, dan gebruik je de katana slijpsteen om hem weer vlijmscherp te maken.
Het gebruik van de katana
De Katana werd voornamelijk gebruikt als snijwapen, waarbij zowel een tweehandige als een eenhandige greep mogelijk was. De oudste scholen van de katana-kunst vinden hun oorsprong in de 15e eeuw en het basisidee van de Japanse zwaardkunst en de daarop gebaseerde technieken is dat de lengte-as van het zwaard tijdens de aanval niet in een rechte hoek, maar langs het vlak naar het doel moet gaan, waardoor snijslagen ontstaan. Daarom is het meer aangewezen om niet te spreken over slagen in de vorm waarin zij kenmerkend zijn voor de westerse zwaardtechnici, maar over sneden. Dat is de reden waarom de klingen een gebogen vorm hebben.
De Japanse zwaardvechter Miyamoto Musashi schreef het boek "Gorin no Se" ("Het Boek van Vijf Ringen"), waarin hij zijn techniek van twee zwaarden onthult. Het werken met een katana en wakidzashi is vergelijkbaar met de methoden van eskrima. Kenjutsu, de praktische kunst van het schermen met een zwaard, herboren in een modern jasje - gendai budo. De kunst van de verrassingsaanval en tegenaanval heet Iaido en is een meditatieve vorm van vechten die wordt uitgevochten met een denkbeeldige tegenstander. Kendo is de kunst van het schermen met een bamboezwaard, waarbij het verplicht is een beschermingsuitrusting te dragen die lijkt op de Europese schermuitrusting en bestaat uit een helm met een traliewerk dat het gezicht en het pantser bedekt. Dit type zwaardschermen kan, afhankelijk van de specifieke stijl, als sportdiscipline worden beoefend. In Japan zijn er nog talrijke traditionele schermscholen die erin slaagden te overleven na het algemene verbod van Keizer Meiji om zwaarden te dragen. De bekendste zijn Kashima Shinto Ryu, Kashima Shin Ryu en Katori Shinto Ryu .
Hoe worden katana's gemaakt?
We hadden het hierboven al even over de vervaardiging van katana zwaarden, maar het werkelijke proces is nog veel complexer. De vervaardiging van katana bestaat uit vele stadia en kan tot enkele maanden duren. In het begin worden stukken van de staalsoort tamahagane samengevoegd, met klei gevuld en met as bestrooid. Dit is nodig om de slak uit het metaal te verwijderen, die tijdens het smeltproces het metaal verlaat en wordt geabsorbeerd door klei en as. Daarna worden de stukken verhit, zodat zij zich met elkaar kunnen verbinden. Vervolgens wordt het ontstane blok met een hamer gesmeed: het wordt platgedrukt en gevouwen, dan weer platgedrukt en gevouwen, zodat het aantal lagen wordt verdubbeld. Op die manier wordt de koolstof gelijkmatig in het werkstuk verdeeld, zodat de hardheid van het blad in elk deel hetzelfde zal zijn. Verder in het blok tamahagane is het nodig zachter staal toe te voegen zodat het zwaard niet breekt bij hoge dynamische belastingen.
Tijdens het smeedproces, dat enkele dagen duurt, wordt het blok op de lengte uitgerekt en door de samenstelling van de stroken met verschillende hardheid ontstaat de structuur van de kling en zijn oorspronkelijke vorm. Daarna wordt een laag vloeibare klei aangebracht - om oververhitting en oxidatie te voorkomen. Tijdens het verharden wordt, als men het technologische proces gadeslaat, een 'hamon' gevormd tussen het yakib of harde deel met een snijkant en het hiraji of zachtere en soepele deel. Dit patroon neemt zijn definitieve vorm aan wanneer het zwaard gehard is en manifesteert zich in het polijstproces. Hamon, in tegenstelling tot de zone-hardingslijn, is een materiaal op de kruising van twee staalsoorten, waaruit een kling wordt gesmeed, hetgeen aantoont hoe goed de vaardigheid van de katana-maker is.
Dan volgt het afschrikken: het zwaard wordt verhit tot een temperatuur die strikt afhankelijk is van het metaal dat voor het smeden wordt gebruikt en vervolgens snel afgekoeld. Dit zorgt ervoor dat het kristalrooster van een van de componenten overgaat in een toestand van martensiet, en de snijkant een extreme hardheid verkrijgt. Na een lang proces om het lemmet de definitieve vorm te geven, volgt het slijpen en polijsten, dat de polijster uitvoert met stenen van verschillende korrelgrootte. In dit geval besteedt de meester bijzondere aandacht aan het bereiken van ideaal vlakke oppervlakken en strikte hoeken tussen de tegenover elkaar liggende oppervlakken.
Aan het einde van het slijpen werkt de meester met zeer kleine steenplaatjes, die hij met één of twee vingers of speciale plaatjes vasthoudt. Met bijzondere zorg worden alle details en kenmerken van de katana tentoongesteld. In sommige gevallen, vooral bij moderne meesters, laat men op niet geharde delen van de kling een gravure van decoratieve aard achter met een overwegend boeddhistisch thema. Na het polijsten en versieren van het handvat, wat nog een paar dagen in beslag neemt, is de katana klaar.
Koop je eigen katana!
Ben je al overtuigd dat een zwaard ook in jouw huis of mancave een geweldige toevoeging zou zijn? Neem dan snel eens een kijkje naar de zwaarden en katana's in onze shop. We weten zeker dat je er geen spijt van krijgt.
Terug