Drink je elke dag whisky? Dit doet het met je lichaam...
Laten we het eens hebben over whisky. Er zijn talloze populaire countrynummers over geschreven en de populariteit van het drankje blijft maar groeien. Als jij ook regelmatig een slok whisky als slaapmutsje neemt, dan is dit wat er met je lichaam gebeurt als je het elke avond drinkt. Bereid je voor op een flinke lap tekst, want er is nogal wat (interessants) over te vertellen...
Whisky is voor iedereen
First things first: Iedereen is compleet anders als het gaat om welke smaken en soorten alcohol ze lekker vinden, en whisky is er zonder twijfel een die een bepaalde set smaakpapillen aanspreekt. De genetische samenstelling van een persoon heeft echter een grote invloed op hoe whisky hun lichaam beïnvloedt. Ten eerste wordt whisky meestal gezien als een 'mannendrank'. Gelukkig liep Jim Beam voorop bij het veranderen van deze perceptie, aangezien actrice Mila Kunis de whisky van het bedrijf aanprijst in hun recente commercials. Daarnaast vertelden we je afgelopen week nog dat vrouwen steeds vaker met whisky worden gespot.
Interessant is dat de wetenschap juist suggereert dat vrouwen beter zijn in het testen van whisky dan mannen, een vaardigheid die ze volgens sommige studies te danken hebben aan hun krachtige reukvermogen. En voor de alcohol-liefhebbers die niet op zoek zijn naar een bierbuik, is whisky ook nog eens een goede keuze. Het bevat geen koolhydraten en vrijwel geen suiker, en ook minder calorieën dan bier en de meeste wijnen. Sommige onderzoeken hebben zelfs gesuggereerd dat het drinken van whisky iemand kan helpen om af te vallen.
Voorgeschreven door artsen
Harvard University, bijvoorbeeld. "Matig drinken kan met name nuttig zijn als je een lage HDL hebt die gewoon niet omhoog gaat met voeding en lichaamsbeweging." HDL is het goede type cholesterol en het helpt overtollig cholesterol in de bloedbaan te verwijderen, wat uiteindelijk helpt het lichaam van een persoon in betere conditie te houden. Houd er echter rekening mee dat het toevoegen van een mixer aan de whisky het aantal calorieën flink kan verhogen. Dus als je hier echt je voordelen wilt maximaliseren, laat dan de cola in je koelkast staan.
Zelfs wanneer een persoon zich wat slecht voelt, zal whisky ze niet verkeerd doen. Immers, zelfs tijdens de drooglegging in de jaren 1920, toen alcohol in de hele VS werd verboden, schreven artsen patiënten voor medicinale doeleinden whisky voor. Hoewel, volgens Daniel Okrent, auteur van Last Call: The Rise and Fall of Prohibition, was er een kanttekening. “Er werden misschien mensen voorgeschreven omdat er een vermeende medische behoefte was, maar het was echt een manier voor sommige artsen en apothekers om een paar extra dollars te verdienen.'
Maar naarmate de moderne geneeskunde en wetenschap in de loop van de tijd zijn verbeterd, hebben studies aangetoond dat het echt medisch nut heeft om op een zieke dag één glas whisky te drinken. Ook al is er geen remedie bekend voor verkoudheid, zoals Dr. William Schaffner van het Vanderbilt Universitair Medisch Centrum aan ABC News uitlegde: "De alcohol verwijdt de bloedvaten een beetje, en dat maakt het gemakkelijker voor je slijmvliezen om met infecties om te gaan." En dat geeft je dus gewoon een lekker gevoel. En hey, als dat je helpt om uit de huisartsenpost te blijven, dan is dat reden genoeg om een fles bij de hand te houden.
Whisky versterkt je immuunsysteem
Als mensen elke avond whisky drinken, worden ze misschien niet eens ziek, vertelt een onderzoek van de Oregon Health & Science University. Hun experiment toonde aan dat matig alcoholgebruik het immuunsysteem kan versterken en zelfs infecties kan helpen bestrijden. De sleutel tot gezond blijven is met mate drinken. En ja, bij overmatig alcohol drinken is dat níet het geval.
Ilhem Messaoudi, de auteur van de studie, zei dit ter verduidelijking: “Als u een familiegeschiedenis van alcoholmisbruik heeft, risico loopt of in het verleden verslaafd bent geweest, raden we u niet aan om te drinken om uw immuunsysteem te verbeteren. Maar voor de gemiddelde persoon die bijvoorbeeld een glas wijn bij het avondeten heeft, lijkt het in het algemeen de gezondheid en de cardiovasculaire functie te verbeteren. En nu kunnen we het immuunsysteem aan die lijst toevoegen.”
Het doodt bacteriën als geen andere drank
Alcohol werd, zowel historisch als zelfs vandaag, beschouwd als een antisepticum. Daarom is het geen wonder dat veel personages in actiefilms in noodsituaties alcohol in hun wonden gieten, en volgens een studie gepubliceerd door de American Council on Science and Health, kan dat nog best wel eens kloppen.
Er zijn eigenschappen in whisky die helpen om bacteriën te verwijderen die mensen onbewust in hun lichaam stoppen, zelfs ziektekiemen die kunnen leven op het ijs dat we drinken. Om dit te bewijzen, plaatste de onderzoeker ijsblokjes die besmet waren met vier verschillende soorten bacteriën in verschillende dranken, waaronder wodka, perzikthee, cola, whisky, een martini en tonic. Toen ze later de bacteriën in de verschillende dranken kweekten, was whisky de enige die er geen enkele bacterie in liet groeien.
Vol met antioxidanten
Grace Jones, die ooit de oudste vrouw in Groot-Brittannië was, deelde haar geheim voor een lang leven en zei: 'Mijn dokter zei 'houd de whisky bij je Grace, het is goed voor je hart'. Blijkt dus dat haar arts iets op het spoor was. Een overzicht van 84 onderzoeken toonde aan dat mensen die dagelijks van een drankje genoten 14 tot 25 procent minder kans hadden op de diagnose hartaandoeningen dan degenen die niet dronken. Dit kan te wijten zijn aan hogere niveaus van HDL-cholesterol in whisky.
Leeftijd maakt uit...
Volgens BBC News nemen whiskydrinkers naar verluidt ook meer antioxidanten op dan rode wijndrinkers, en kunnen meer antioxidanten helpen beschermen tegen coronaire hartziekten. Helaas voor sommigen is hier een voorbehoud. Omdat whisky verschillende mensen op verschillende manieren beïnvloedt, ontdekte Harvard University dat voor een 30-jarige de voordelen niet opwegen tegen de risico’s. Voor een 60-jarige kan één drankje per dag juist meer bescherming bieden tegen hartaandoeningen dan potentiële schade. Houd daar dus rekening mee wanneer je beslist of je elke avond whisky moet drinken. Als je elke dag whisky drinkt, stellen we ons voor dat een glas drinken aan het einde van een lange dienst bijzonder bevredigend is. Een glas whisky kan sommige mensen echter misselijk maken of anderen bijzonder slechte katers bezorgen (herkenbaar…)
Dat bracht Brown University assistent-professor in de neurowetenschappen Karla Kaun ertoe zich af te vragen waarom we nog steeds bleven drinken en waarom we ons alle goede dingen van het drankje herinneren en het slechte vergeten. Natuurlijk kan het drinken van voldoende whisky geheugenverlies veroorzaken, maar uit haar studie bleek dat het drinken van whisky ook van invloed kan zijn op hoe herinneringen worden gevormd.
Haar team van Brown University concludeerde dat whisky de eiwitten in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het vormen van herinneringen volledig verandert. Kaun merkte op dat ze bang was dat dit ertoe zou kunnen leiden dat mensen in het algemeen afhankelijk worden van alcohol, omdat het de manier waarop iemands hersenen worden beïnvloed tijdens het drinken volledig verandert. Bij overmatig drinken kan dit leiden tot ernstige gedachtenveranderende problemen. Hoe? "Na drie glazen, met een pauze van een uur ertussen, wordt het pad na 24 uur niet meer normaal."
Whisky op de lange termijn
Dat klinkt best eng, en er is meer stof tot nadenken: een andere studie wees uit dat mannen die 2,5 dagelijkse drankjes dronken eerder tekenen van geheugenverlies vertoonden dan lichte tot matige drinkers. Maar het lijkt er óók juist op dat het drinken van whisky op lange termijn iemands brein goed kan doen. Een studie uit Boston concludeerde dat het drinken van één tot zes drankjes per week het risico op het ontwikkelen van dementie en de ziekte van Alzheimer bij oudere volwassenen zou kunnen verminderen.
Dit allemaal wel in combinatie met een gezonde levensstijl, natuurlijk. Dr. Sara Imarisio, hoofd onderzoek bij Alzheimer's Research UK, vertelde BBC News: "Het beste actuele bewijs geeft aan dat, naast matig drinken, een gezond, uitgebalanceerd dieet volgen, niet roken, en als gewicht, cholesterol en bloeddruk op orde zijn, allemaal goede manieren om een gezond brein te ondersteunen naarmate we ouder worden”. Anderzijds hebben verschillende studies aangetoond dat te veel alcohol drinken het tegenovergestelde effect kan hebben, dus het kan niet genoeg worden gezegd: met mate drinken is de sleutel.
Hoe zit het met stress?
Whisky is een zogenaamd depressivum, wat betekent dat het het centrale zenuwstelsel van een persoon vertraagt, en dit is wat een glad glas whisky kalmerende verlichting geeft na een zware dag. Laten we eerlijk zijn: de wereld van vandaag is meer een door angst geteisterde samenleving dan ooit tevoren, dus het is belangrijk om slim te zijn over manieren om met stress om te gaan. Ook hier is er een voorbehoud over kwantiteit.
Volgens een studie gepubliceerd in Alcoholism: Clinical and Experimental Research in 2006, heeft 20 procent van de mensen met een sociale angststoornis ook een negatieve vorm van afhankelijkheid van alcohol gecreëerd. Het Center for Disease Control and Prevention zegt dat ‘zwaar drinken’ acht of meer drankjes per week voor vrouwen en 15 of meer drankjes per week voor mannen omvat. Dus als je elke avond whisky drinkt, voel je je misschien rustiger, maar overdrijf het niet. Hoewel het drinken van een dagelijks glas whisky de stress van een persoon kan verminderen, kan het helaas ook nog eens je huid belasten. Er zijn immers veel manieren waarop alcohol drinken je uiterlijk beïnvloedt...
Niet geweldig voor je huid...
Dat brengt ons bij make-upartiest Molly Leahy, die StyleCaster de volgende waarschuwende woorden gaf: “Hoewel alle alcohol schadelijke effecten op je huid kan hebben, bevatten donkere likeuren congeneren, wat onzuiverheden zijn. Hoe meer van dit soort drankjes je consumeert, hoe slechter je huid er de volgende dag uit zal zien.' De ingrediënten in whisky ontnemen iemands lichaam water, waardoor de huid droog wordt en na verloop van tijd mogelijk sneller veroudert.
Sterke drank wordt ook in verband gebracht met het veroorzaken van roodheid door verwijding van bloedvaten, waardoor je spataderen en kapotte haarvaten kunt onwikkelen. Maar zelfs als dat het geval is, kan een persoon nog steeds genieten van één glas whisky, zolang hij voorzorgsmaatregelen neemt met het oog op zijn huid. Onthoud dat je goed blijft hydrateren en drink altijd voldoende water.
En misschien leef je dankzij whisky zelfs wel langer. Een team van de University of California onderzocht wat bepaalde mensen tot 90 jaar en ouder maakt. Uit hun studie bleek dat de mensen die elke avond van twee glazen alcohol genoten een kleine, maar nog steeds opmerkelijke kans hadden om langer te leven.
Whisky verlengt je levensduur!
Neurologie-specialist Claudia Kawas vertelde The Independent: "Ik heb er geen verklaring voor, maar ik ben er vast van overtuigd dat bescheiden drinken de levensduur verlengt. ' Studies blijven dit bewijzen. Een ander onderzoek aan de Universiteit van Texas wees ook uit dat het drinken van alcohol een persoon daadwerkelijk kan helpen om een langer leven te leiden. Maar zoals altijd is met mate drinken de sleutel. Ze ontdekten dat zwaar drinken het risico op overlijden van een persoon met 45 procent verhoogde. Nog schokkender was dat mensen die in de loop van het onderzoek geen alcohol dronken een verhoogd risico hadden van 51 procent.
Het is belangrijk om niet te veel te drinken als je probeert de vruchten te plukken die whisky kan opleveren. Het drinken van meer dan één glas per dag biedt geen van de voordelen die deze favoriete drank heeft bewezen en kan in feite je lichaam ernstig schaden. Een van de grootste organen die gemakkelijk door whisky kan worden geruïneerd, is de lever. We zijn er allemaal voor gewaarschuwd, maar hoeveel is eigenlijk te veel? Nou, door drie of vier glazen per dag te drinken, heeft een persoon een veel grotere kans om chronische leverziekte te ontwikkelen. En daar zit niemand op te wachten...
Conclusie: drink met mate
Bottom line? Whisky met mate drinken is de sleutel! Het is ook vermeldenswaard dat mensen die medicatie nodig hebben en whisky drinken, of een ander type alcohol, een aanzienlijk risico lopen op de meer negatieve effecten van de drank. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen, huidige of herstellende alcoholisten en mensen met een leveraandoening. Kortom: drink veilig én verstandig. Maar geniet er vooral volop van. Proost!
Terug