opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Onderzoek wijst uit: bier is hét geheim is voor een stabiele samenleving

bier samenleving

Aah… bier. Het drank van de goden en de favoriete lekkernij van menig man. Terwijl wellness-experts tegenwoordig aan hun cold brew-koffie nippen en influencers massaal aan de groene sapjes zitten, knalt de gemiddelde Hop-lezer ‘s avonds natuurlijk liever een koud biertje achterover. En dat is je helemaal vergeven, zeker nu uit een nieuwe studie blijkt dat bier hét geheim is voor een stabiele samenleving. Hoe dat precies zit? Pak er maar een biertje bij, ga lekker zitten en we leggen het je haarfijn uit!

Lees ook: Ruim 267 van de meest unieke whisky’s ter wereld onder de hamer

Eenheid binnen het volk

Dat een paar slokken teveel kan leiden tot flink wat rumoer en onrust in de lokale kroegen, dat weten we natuurlijk maar al te goed. Maar wat nou als we je vertellen dat het zónder bier nog veel erger zou zijn? Dat is wat een groep archeologen heeft ontdekt. Zij publiceerden een studie in het tijdschrift Sustainability Journal en toonde het belang aan van de ‘constante aanvoer’ van bier tijdens de uitbreiding van diverse volkeren. In het bijzonder bekeken ze de brouwtechnieken van het Wari-imperium, een beschaving dat leefde van de jaren 600 tot 1100. 

“Duizend jaar geleden strekte het Wari-rijk zich uit over Peru. Op zijn hoogtepunt besloeg het een gebied ter grootte van de oostkust van de VS van New York City tot Jacksonville. Het duurde 500 jaar, van 600 tot 1100 na Christus, voordat het uiteindelijk aanleiding gaf tot de Inca”.  Omdat dat een behoorlijke tijd is om - laat staan ​​een imperium - intact te blijven, besloten archeologen van het Field Museum om overblijfselen van de Wari-cultuur te bestuderen om te zien of ze erachter konden komen wat de succesfactor van het volk was. 

Lees ook: Ryan Reynolds verkoopt Aviation Gin voor meer dan half miljard euro

Microbrouwerij

Het begon allemaal bijna 20 jaar geleden toen Ryan Williams, associate curator en hoofd antropologie van het Field Museum, en zijn team een ​​oude Wari-brouwerij ontdekten in de bergen van Zuid-Peru. "Het was in sommige opzichten opgezet als een microbrouwerij," zei Williams, terwijl hij uitlegde hoe mensen naar festivals in Cerro Baúl (de locatie van de brouwerij) moesten komen om het te drinken. "Mensen zouden op deze feestelijke momenten naar deze locatie zijn gekomen om hun band met de Wari-lords te herscheppen, om misschien eer te brengen en loyaliteit te beloven aan de Wari-staat", aldus de onderzoeker. 

Deze festivals waren zo bepalend voor de Wari gemeenschap dat er tussen de 100 en 200 personen uit de lokale politiek aanwezig waren, waarna ze met zijn allen bier dronken uit metershoge keramische vaten die waren versierd om eruit te zien als Wari-goden en leiders. 

Lees ook: De Dramathon is de ultieme whisky-marathon in het Schotse Speyside

"We denken dat deze instellingen voor het brouwen en het schenken van het bier echt een eenheid vormden onder deze bevolkingsgroepen, het hield de mensen bij elkaar"

‘Bier brengt ons samen’

Om hierachter te komen, analyseerden Williams en zijn team stukjes keramische biervaten van Cerro Baúl door met lasers op scherven van de biervaten te schieten om kleine stukjes materiaal te verwijderen. Het stof dat vrijkwam hebben ze vervolgens verhit tot temperaturen die gelijk staan aan het oppervlak van de zon om de moleculen af te breken. Vervolgens konden ze de achtergebleven samples analyseren. "Van daaruit", zo meldt Science Daily , "waren de onderzoekers in staat om te vertellen uit welke en hoeveel atomaire elementen het monster bestond - informatie die onderzoekers precies vertelde waar de klei vandaan kwam en waarvan het bier was gemaakt."

De verkregen inzichten waren tweeledig: de vaten waren gemaakt van klei die van dichtbij kwam, en het bier was gemaakt van peperbessen, die zelfs tijdens droogte goed kunnen groeien. Dit zorgde voor een constante aanvoer van bier, zelfs wanneer andere goederen zoals maïs op zouden raken - iets waarvan Williams beweert dat het (waarschijnlijk) heeft bijgedragen aan het samenbrengen van diverse elementen van de Wari-samenleving. "We denken dat deze instellingen voor het brouwen en het schenken van het bier echt een eenheid vormden onder deze bevolkingsgroepen, het hield de mensen bij elkaar" 

Lees ook: 5 tips om whisky te proeven als een echte expert

Dé oplossing voor de Brexit!

"Dit onderzoek is belangrijk omdat het ons helpt te begrijpen hoe instellingen de banden creëren die mensen uit zeer diverse kiesdistricten en zeer verschillende achtergronden met elkaar verbinden. Zonder hen beginnen grote politieke entiteiten te fragmenteren en uiteen te vallen in veel kleinere dingen", benadrukt Williams. Met andere woorden: deze festivals waarbij bier centraal stond was van groot belang voor het intact blijven van de samenleving. En wie weet is dat nu nog steeds zo. 

“Brexit is een voorbeeld van deze fragmentatie in de huidige Europese Unie. We moeten de sociale constructies begrijpen die aan deze verenigende kenmerken ten grondslag liggen, willen we de politieke eenheid in de samenleving kunnen behouden”. De overduidelijke oplossing? Je raadt het al: bier. 

Terug